rekenen voor de pabo

Leer zelf snel en foutloos rekenen

+

Bereid je voor op de RWT en KENNISBASIS 

+
Leer hoe je kinderen goed leert rekenen

+
alles gratis

 

Anki versus AnkiApp voor de  onmisbare weetjes

leer een aantal feitjes uit je hoofd

Er zijn een aantal feitjes die je gewoon uit je hoofd moet weten.
Dat scheelt alles in je rekenvaardigheid.
Het voldoende scoren bij RWT-pabo is bijna onmogelijk zonder deze parate kennis.
Bij het onderdeel hoofdrekenen maakt deze feitenkennis ook het verschil!

Uit veel onderzoek blijkt dat een spaced-repetition-system (SRS) heel goed werkt voor het leren van dergelijke weetjes.
Veel flash-card software is gebaseerd op SRS, zoals bijvoorbeeld de gratis AnkiApp maar ook de app “Anki” met het bijbehorende “AnkiWeb” die je op je mobieltje kunt downloaden.

Verwarrende namen, maar Anki bestond eerder en Anki is in feite veel beter. De makers van AnkiApp wilden waarschijnlijk opzettelijk verwarring stichten om gebruikers te lokken. Bij mij is dat gelukt; ik had dat aanvankelijk helemaal niet gezien en gebruikte AnkiApp.

Anki of AnkiApp doen wonderen met je geheugen!
Als je die kleine feitjes gewoon paraat hebt, wordt rekenen ineens veel eenvoudiger!
Je rekeninzicht en je rekentempo gaan door die kennis ook enorm omhoog.

 

Onderaan deze pagina is een pdf met feitjes toegevoegd die je uit je hoofd moet weten of die je heel snel uit je hoofd moet kunnen uitrekenen.
Ze komen uit de samenvattingen bij elk hoofdstuk uit het leerwerkboek.
Deze pagina’s zijn ook achter in het leerwerkboek toegevoegd.

Je kunt de pagina’s van dit hoofdstuk natuurlijk regelmatig doornemen, maar je leert de feitjes veel makkelijker, sneller en beter als je daarbij een hulpmiddel gebruikt. Uit veel onderzoek blijkt dat een spaced-repetition-system (SRS) heel goed werkt voor het leren van dergelijke weetjes. De twee hierna genoemde apps met flash-card software zijn gebaseerd op SRS. Je kunt ze op je mobieltje downloaden. Je kunt zelf kiezen welke app je wilt gaan gebruiken. Hieronder enige informatie over de twee apps. 

Onderaan deze pagina is een pdf met feitjes toegevoegd die je uit je hoofd moet weten of die je heel snel uit je hoofd moet kunnen uitrekenen.
Ze komen uit de samenvattingen bij elk hoofdstuk uit het leerwerkboek.
Deze pagina’s zijn ook achter in het leerwerkboek toegevoegd.

Je kunt de inhoud van deze pagina’s natuurlijk regelmatig doornemen, maar je leert de feitjes veel makkelijker en beter als je daarbij een hulpmiddel gebruikt.
Uit veel onderzoek blijkt dat een spaced-repetition-system (SRS) heel goed werkt voor het leren van dergelijke weetjes.
Veel flash-card software is gebaseerd op SRS, zoals bijvoorbeeld de gratis AnkiApp die je op je mobieltje kunt downloaden.
Deze app heeft voor deze site/werkboek als voordeel dat we alle feitjes al hebben ingevoerd in een bestand dat je zelf binnen je eigen AnkiApp op je mobieltje kunt downloaden.
Dit bestand heet: WISCAT rekenen voor de pabo
Ga naar het contact formulier om het bestand per email te ontvangen.
Je kunt dan meteen beginnen met leren.
Je kunt de feitjes per hoofdstuk leren via de “tags” of gewoon meteen alle feitjes uit dit hele boek door elkaar.
Vergeet niet dat het heel moeilijk is om de RWT-toets te halen als je deze feitjes en weetjes niet uit je hoofd kent of zeer snel uit je hoofd kunt uitrekenen.
Download daarom zo mogelijk de AnkiApp (met het oranje logo, want er bestaat ook nog een andere “Anki”).
Ga vervolgens naar de contact-pagina om aan te geven dat je het leerbestand (per e-mail) wilt ontvangen dat bij deze site/boek hoort.

Zoals gezegd, in dit bestand zijn alle feitjes al voor je ingevoerd en hoef je alleen nog maar te gaan trainen.

De AnkiApp verricht wonderen met je geheugen!
Als je die kleine feitjes gewoon paraat hebt, wordt rekenen ineens veel eenvoudiger!
Je rekeninzicht en je rekentempo gaan door die kennis ook enorm omhoog.

Hieronder kun je het pdf downloaden met alle leer-feitjes op een rijtje (dit hoeft niet als je het leerwerkboek hebt).
Klik gewoon op het witte plaatje. Het pdf-bestand heeft 14 pagina’s.
Je kunt de inhoud van dit leerbestand regelmatig doornemen als je de AnkiApp niet kunt of wilt gebruiken.

Anki

Er bestaat echter nog een andere, nog betere, fl ashcard-app met de verwarrende naam Anki. Deze app is volleldig gratis en met volledige functionaliteit, behalve voor iOS. Voor iOS heet de app offi cieel AnkiMobile. Voor gebruik op een iPhone moet je een eenmalig bedrag betalen maar dan heb je voor altijd alle functionaliteiten die er zijn. Je hoeft dus nooit meer in-app aankopen te doen. Je kunt er bijvoorbeeld ook in tekenen, foto’s invoeren en audio toevoegen. Zo’n leer-App blijft altijd buitengewoon waardevol, ook als je al bent afgestudeerd. Bij de totstandkoming van dit boek (mei 2025) hebben we voor Anki nog geen kant en klaar bestand gemaakt met daarin de leerkaartjes die horen bij dit boek. Maar je kunt bij Anki wel samenwerken met anderen omdat je een Anki- bestand (deck) beschikbaar kunt maken voor iedereen (dit kan niet met de AnkiApp). Dit delen van een bestand doe je via AnkiWeb, het offi ciële platform van Anki om decks openbaar te delen. Hieronder vind je de stappen: • Synchroniseer je deck met AnkiWeb. • Log in op AnkiWeg • Klik op “Delen” (of “Share”) naast het deck dat je wilt delen. • Volg de instructies om je deck publiek te maken. Iedereen kan het daarna downloaden en gebruiken. Je deck wordt openbaar en is vindbaar voor andere gebruikers wereldwijd. Je kunt het later ook bijwerken of verwijderen indien nodig. Wil je je deck liever privé delen, dan kun je het exporteren als een .apkg- bestand en dit bestand via e-mail, cloudopslag (zoals Google Drive of Dropbox) of een andere methode delen met specifi eke personen. Maar voor volledige publieke beschikbaarheid is AnkiWeb de standaard en eenvoudigste manier. Anki heeft ook als voordeel dat je zelf alle leerkaartjes per hoofdstuk kunt invoeren. Dit heeft als voordeel dat je de feitjes per hoofdstuk kunt leren en dat je bij het maken van de leerkaartjes ook al heel veel leert. 

AnkiApp

AnkiApp biedt een gratis basisversie, maar je moet betalen voor premiumfuncties via in-app aankopen. Dat wordt op den duur zeker een nadeel. De AnkiApp heeft echter het (voorlopige) voordeel dat je via e-mail een kant en klaar leerbestand van ons kunt krijgen dat hoort bij dit boek. Dat leerbestand is er dus nu al. Als je voor deze app kiest, moet je eerst de app op je mobieltje zetten en daarna via de website rekenenvoordepabo.nl per e-mail om het leerbestand vragen. Dit bestand heet WISCAT rekenen voor de pabo (de oude naam is niet veranderd). Je kunt met dat bestand dus meteen beginnen met leren.

Pin It on Pinterest

Share This